U bent hier:Welkom arrow Keukenwerkbladen arrow Graniet arrow Anticato

Hurkmans Natuursteen | Aanrechtbladen | Werkbladen | Grafmonumenten | Someren

Anticato

Anticato graniet heeft een enigszins ruw oppervlak, lijkt het meest op een sinaasappelschil en geeft een geraffineerd effect bij schuin invallend licht. Anticato heeft een zeer natuurlijke uitstraling en vergt net als gezoet graniet wat meer onderhoud dan gepolijst graniet.

Bij anticato graniet (Anciento, verouderen) worden de platen niet gepolijst, maar nadat ze gezaagd zijn letterlijk gebrand en geborsteld. De platen worden onder een hoek gebrand waardoor de zachtere delen in het oppervlak losraken. Na het branden worden de platen snel afgekoeld. Hierna worden de platen door grote staalborstels geborsteld.

Ook anticato graniet is wanneer het regelmatig geïmpregneerd wordt gebruiksvriendelijk als werkblad. Om vlekken te voorkomen is regelmatig impregneren noodzakelijk. Het regelmatig impregneren werkt tevens  kleurverdiepend.

Graniet behoort tot de stollingsgesteenten, ontstaan na stolling van vloeibaar magma miljoenen jaren geleden. Het is een hard en grofkorrelig gesteente dat is samengesteld uit de hoofdmineralen veldspaat, quartz en glimmer.

De winning van graniet vindt nagenoeg over de gehele wereld plaats. Per winningsgebied is de kleur en structuur uniek. Iedere groeve heeft haar eigen benaming. Ook binnen een bepaalde granietsoort kunnen kleur- en structuurverschillen voorkomen, verstrekte of getoonde monsters kunnen derhalve alleen als indicatie gebruikt worden.  Graniet is een hard en duurzaam product, met een prachtige stijlvolle uitstraling.

Blokken graniet komen uit de groeve en worden in grote zagerijen verwerkt. In de zagerijen worden platen gezaagd van verschillende diktes. In de keukenbranche zijn platen van 2 cm dik en 3 cm dik het meest gevraagd.